Anaokulunda öğrencilerin, duygu ve düşüncelerin görsel sanatlar yoluyla nasıl ifade edilebildiğini öğrenmeleri üzerinde durulur. Öğrencilere yaptıkları görsel sanat çalışmasının değerli olduğu fark ettirilir. Öğrencilerin çalışmalarını ortaya koyarken hikâyelerden, oyunlardan, olaylardan yararlanmaları sağlanır.  Öğrencinin sanatsal çalışmalar yapma, sanat hakkında bilgi sahibi olma, sanat yapıtlarını ve sanatçıları tanıma özelliği kazandırır.  Okul öncesinde sanat dersleri, öğrencinin yaratıcılığını geliştirir. Okulumuzda okul öncesi sanat eğitimi dersleri, öğrencinin duyularını ve görsel algılarını geliştirici, farklı materyaller kullanabileceği, özgün bir atölye ortamında yapılmaktadır.

Özel İzmir SEV Anaokulu görsel sanatlar dersinin hedefleri aşağıdaki gibidir;

• Öğrencinin yeteneklerini fark etmesini, kendine güven duygusu kazanmasını ve geliştirmesini sağlamak,
  • Öğrencinin görsel biçimlendirme yolları ile kendini ifade etmesini sağlamak,
  • İş birliği yapma, paylaşma, sorumluluk alma, kendi işine saygı duyduğu kadar başkalarının işine de saygı duyma bilinci ve duyarlılığı kazandırmak
  • Öğrenciyi farklı tekniklerin getireceği anlatım zenginliğinin farkına vardırabilmek

PROGRAM:

Anaokulunda görsel sanatlar dersi, öğrencilerin yaratıcılığını ve hayal gücünü kullanarak kendilerini ifade etmelerine imkan tanır. Etkinlikler, küçük grup çalışması olarak planlanır ve çocukların ilgi ve gereksinimlerine yönelik olmasına özen gösterilir.

Sanat eğitimi oyunla başlar ve öğrencinin kendi eğilimlerini, becerilerini, yatkınlıklarını keşfetmesine imkan tanır.

Değerlendirmede öğretmen, her çocuğun gelişim sürecini ve bireysel farklılıklarını temel alır. Öğrenme öğretme sürecine katılımını ve görsel sanatlar dersinin kazanımları çerçevesinde bütün olarak değerlendirir.

Örnek etkinlikler: Çeşitli sanatsal tekniklerin ve artık materyallerin kullanıldığı kolaj ve üç boyutlu çalışmalar, kesme, yırtma-yapıştırma, boyama çalışmaları, bir müze veya galeriye gezi düzenlenir.

ETKİNLİKLER:

Van Gogh Etkinliği:

Ulusal ve evrensel değerleri tanıyabilmek ve anlayabilmek amacıyla anaokulu öğrencilerimiz ünlü ressamlar ile tanışırlar.  Ünlü ressam Van Gogh’un Ayçiçekleri ve Yıldızlı Geceler tabloları üzerine görsel okuma çalışmaları yapılır. Öğrenciler kendi hayal dünyasında bu tür çalışmaları yeniden yorumlar ve kağıda aktarır. Uygulama sırasında sulu boya, pastel boya, kesme yapıştırma, kolaj teknikleri kullanılır. Bu tür çalışmalar disiplinler arası çalışmalar olarak planlanır. Müzik dersi ile ortaklaşa yürütülen Van Gogh çalışması Van Gogh için bestelenen şarkı ve açılan sergi ile tamamlanır.

Canım Öğretmenim Sergisi:

24 Kasım Öğretmenler Günü’nde anaokulu öğrencilerimiz öğretmenlerinin portrelerini duygu ve düşünceleriyle birleştirerek çizerler.  Geleneksel hale gelen bu etkinlik açılan sergi ile öğretmenlerimiz ile paylaşılır.

Kişisel Resim Sergileri

Öğrencilerimizin sanatsal etkinlikler yolu ile kendilerini ifade etme, sanatın özgünlük olduğunu anlayabilme, sanatçıyı anlama ve değer verme yönlerini güçlendirmek amacıyla öğrencilerimize kişisel resim sergileri açarız. Böylelikle öğrencimizi bu alanda teşvik eder, sanata olan ilgisini arttırmasını hedefleriz.

Müze Bilinci

Şehrimizde yer alan Arkeoloji Müzesi, Resim Heykel Müzesi, Sanat Merkezlerini tanıyarak, kültür ve tabiat varlıklarına sahip çıkabilme bilincini kazanırlar. Yıl boyunca bir ya da iki kez müzeler ya da sanat galerileri ziyaret edilir ve etkinlikler gerçekleştirilir.